Architect Britta van Egmond: ‘De wijk haalt inspiratie uit de binnenstad van Gouda’
26 mei '23
De voorbereidingen voor Klein Gouda zijn in volle gang. Een gloednieuwe wijk in Gouda met dezelfde sfeer als in de historische binnenstad, maar dan een stukje groener. Sfeervol, stoer, authentiek, gezellig en ruimer opgezet dan de binnenstad van Gouda. Dat is Klein Gouda. Britta van Egmond, samen met haar broer mede-eigenaar van familiebedrijf Van Egmond, architecten in Noordwijk, kreeg met haar team de mooie taak om deze groene woonwijk te maken. “We zijn gevraagd om een wijk te maken die inspiratie haalt uit de binnenstad van Gouda. Waar de herenhuizen langs de grachten een fraai beeld geven van persoonlijke verhalen en diverse verschijningsvormen”, vertelt de architect.
Community en gemeenschapszin
Met een team van 50 medewerkers werkt Van Egmond, architecten aan architectuur, interieur en stedenbouw. “We ontwerpen vaak woonwijken en grote stadsblokken, maar wat we zo bijzonder vinden aan woonwijken is dat het heel erg over gemeenschapszin gaat. Over de community die je daar kunt maken en de sociale verbanden. We ontwerpen de woningen, maar het is minstens zo belangrijk dat je in het ontwerp momenten meeneemt waar je elkaar kan ontmoeten. Denk maar eens aan mooie pleintjes, mooie openslaande deuren naar buiten toe, een veranda, een trappetje of een Delftse stoep. Hierdoor nodig je mensen uit om deel te nemen aan het openbare leven. Een wijk waar je dus heerlijk met je gezin, maar ook in je eentje of met je levenspartner kunt wonen. En dat was ook het uitgangspunt voor Klein Gouda.”
De grachten van Gouda als inspiratiebron
De naam zegt het al, Gouda in het klein. Dat is ook precies waar Britta de inspiratie voor Klein Gouda vandaan haalde. “In Gouda heb je natuurlijk heel mooie grachtenpandjes die allemaal net een beetje verschillend zijn. En als je in Gouda langs de grachten in de binnenstad wandelt zie je veel details. Elke voordeur is weer anders. De één heeft een stoepje waar een leuk bankje staat, de ander heeft weer een heel mooie luifel of een mooie omlijsting. De dakranden zijn vaak vrij sierlijk en je ziet ook verschil in de gevels onderling. Dat wilden we ook in Klein Gouda realiseren. We wilden dat het een wijk werd waar je redelijk betaalbare gezinswoningen kunt kopen. Maar ook een wijk waarbij je pandsgewijs een afwisseling in de straat hebt, waardoor het heel kleinschalig aanvoelt. Terwijl het best wel een grote woningbouwontwikkeling is, dus veel mensen kunnen daar hun droomwoning vinden. En toch ziet het eruit alsof het heel organisch gegroeid is.”
Enorme diversiteit in architectuur
Er gebeurt veel in het straatbeeld en je ziet een enorme diversiteit per pandje in Klein Gouda. “Er is veel aandacht voor details in de architectuur zoals mooie vormen van patronen in metselwerken en per huisje is het echt weer verschillend. Dat maakt het heel persoonlijk”, legt de architect uit. “Zo kun je zeggen: ‘Ik woon in dat ene hoekhuis met dat mooie klokgeveltje.’ En dat maakt het uniek!”, benadrukt Britta. “Dit komt ook terug in de materialisering. Er is veel afwisseling in gevelontwerpen, het metselwerk of de dakvorm, de deuren, de vorm van raamopeningen, entrees en ook in dakranden is veel liefde gestopt. Aan de ene kant heb je de openslaande deuren aan de voorkant van de woningen, zodat je aan de voorkant van je huis deel kunt nemen aan de gezelligheid van de buurt. Anderzijds zit er een heel fijne tuin aan de woningen verbonden waar je heerlijk privé zit als je je even wil terugtrekken. Het was nog een uitdaging om die diversiteit erin te krijgen en toch een heel mooi rustig en samenhangend beeld te krijgen. Klein Gouda is een geheel an sich, maar als je naar de pandjes kijkt zijn er toch veel individuele karakters te onderscheiden.”
Ontmoeten op Delftse stoep
Er is ook veel aandacht voor hoe de begane grond vloer is vormgegeven. “Sommige woningen hebben deuren tot aan de vloer, waardoor je heel leuk op je Delftse stoep kan komen. Die Delftse stoep is een zone van circa 1,5 meter waar je dus een verharde voortuin hebt. Iedereen heeft een klein stukje verharde voortuin die in het trottoir overgaat waar je je bloempotten op zet. Of een leuk bankje neerzet. Een plek waar je gezellig met elkaar kan bijpraten. Er komen zelfs van die paaltjes met mooie ijzeren kettingen eraan, dus er zijn best wel wat historische referenties. En toch is het eigentijds en zie je dat het nu ontworpen is. De woning met de klokgevel is ook meteen het snijpunt van twee mooie openbare gebiedjes waar veel groen is en een heel leuk openbaar parkje waar je elkaar kunt ontmoeten. Er is ook veel aandacht voor de erfscheidingen. Bijvoorbeeld door een Delftse stoep als voortuin. Daar waar zijtuinen aan het openbaar gebied grenzen hebben we een mooie stadse tuinmuur gemaakt.”
Interieurtip woonkamer
In het programma De Perfecte Verbouwing geeft Britta woonhuizen een make-over. Daarom heeft zij een mooie tip voor de woningen in Klein Gouda. “De huizen in Klein Gouda zijn relatief smal, maar je hebt wel veel verdiepingen. De breedte kun je optimaal benutten bij het indelen van de ruimtes. Voor de benedenverdieping is het dan wel slim om ruimte te sparen in je eethoek. Wat heel gezellig werkt is om je tafel met een vaste bank langs de wand te maken. Je kent ‘m vast wel: de ouderwetse Oostenrijkse bank, maar dan op z’n Hollands. Zet een leuk bankje tegen de wand aan en dan je tafel en losse stoelen eromheen waardoor je heel veel breedteruimte wint. Niet alleen praktisch, maar ook heel gezellig. Zo kun je met z’n allen op die bank aanschuiven of er relaxed op ‘hangen’, terwijl een ander een kopje thee drinkt.”
Duurzame woningen én naast stadsparkje
"Qua technische installaties voldoen de woningen helemaal aan de laatste normen die gesteld worden, dus het huis is mooi duurzaam opgebouwd. Wat natuurlijk fijn is voor je energiekosten”, vertelt Britta. “De woningen zijn ook heel goed geïsoleerd. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je met elkaar trots bent op de buurt en op het huis waar je woont. Dan is er een collectief geweten, waarbij iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de buurt en deze mooi houdt. Om dat te doen moet je ook een gemeenschapszin creëren met elkaar. Wat dat betreft is het heel belangrijk dat de huizen mooi gekoppeld zijn aan het openbaar groen. Het parkeren is zoveel mogelijk uit het zicht tussen de woonblokken achter de woningen. Zo is er meer ruimte voor groen, parkjes, ontmoeten en lekker wandelen. En je hebt ook nog eens een mooi parkje voor de deur. Dus naast technische duurzaamheid vinden we het heel belangrijk dat we een buurt creëren waar mensen graag zijn en waar je elkaar kunt ontmoeten. Dan is zo’n Delftse stoep en een park in de buurt heel belangrijk om je leefomgeving mee te vullen.”
‘Ruimte voor ieders eigen woonstijl’
“Ik hoop dat bewoners heel gelukkig worden in Klein Gouda en lief en leed met elkaar kunnen delen. En dat het huis ruimte geeft aan ieders eigen woonstijl en ze zich er lekker thuis voelen. Of je nou alleenstaand bent of een groter gezin hebt. Ik denk dat die flexibiliteit er zeker in zit. Ik hoop natuurlijk ook dat de bewoners heel erg genieten van het buurtje waar alles verschillend is en waar veel aandacht is voor details en bijzondere gevels met sierlijke dwarskapjes erop. De wijk is nieuw, maar voelt tegelijkertijd ook heel vertrouwd aan”, sluit Britta af.